fredag den 28. november 2014

Pædagogisk projekt: "Dansker uge"


Sidste uge i november har vi planlagt et pædagogisk projekt "Dansker uge", hvor formålet er, at børnene forstår den kultur vi kommer fra. Det vil vi gøre ved at planlægge hver dag i netop den uge, med noget "dansk" eller noget vi kender hjemmefra. Vi vil give dem frugt, som er sundt og som vi kender fra de danske institutioner.
Så vil vi afslutte fredagen med en afslutnings-fest, fordi det er vores "rigtige sidste dag" på centeret, for to af os, samt pynte op til "Christmas-party", da vi giver ungerne en julegave hver.

Menuen vil stå på en typisk dansk ret bestående af frikadeller, spaghetti (fordi de ikke kan lide kartofler) og brun sovs. Onsdag vil vi uddele dem et stykke hvidt papir, en rød farve og med Nidas hjælp, bede dem om at male et dansk flag, som hænges op på væggen. Derudover bliver der lavet nogle skb-lege ind imellem :-)


Formålet
Formålet med at de skal male et dansk flag og selve hele ugen er, så de får en forståelse hvor vi som studerende kommer fra, hvordan vores flag ser ud, hvad man får af madvarer i en dansk institution. F.eks. Hvor vigtigt det er at den mad ungerne får, er sundt og frugt flere gange om dagen. Vi vil gerne give dem en forståelse for at vi skal til at afslutte og ikke se dem mere, men at der selvfølgelig kommer nye studerende, som de sikkert er vant til. Men at få sagt ordenlig farvel til dem, med en fest fyldt med lækker god mad, frugt, slik, kage, lege, hygge og julegaver :)

Ungerne får en kulturforståelse af forskellige kulturelle forskelle. At vi kommer fra hver vores kultur, hvert vores land. At vores flag ser anderledes ud, at den mad vi spiser er noget andet. Det er selvfølgelig nogle forhindringer, der gør det svært for os. F.eks. Vores kommunikation (vi behøver hjælp fra Nida). Det enormt svært at kunne få børnene til at forstå engelsk og forstå hvad vi gerne vil. Eksempelvis da vi skulle male det danske flag, forklarede Nida kort, at de skulle farve vores flag fra Danmark, men de fleste børn havde svært ved det i begyndelsen, hvorefter de fandt det sjovere i slutningen af forløbet, pga. Den anerkendelse de fik fra os og de kunne se en mening med det til sidst (stolte a at hænge deres flag op på væggen med navn på). 

Beskrivelse af "projektet"
Børnene fik et stykke hvidt papir, en rød farve og en kort forklaring af Nida, hvad de skulle male på papiret. Der blev hængt en skabelon op på tavlen, af hvordan det danske flag ser ud og de mindste fik hjælp til hvor der skulle males med rød. Reaktionen i begyndelsen var uforstående og kedeligt, men i slutningen af projektet var de ligefrem stolte af at vise os hvad de havde malet, op til flere gange, som viser hvor vigtig anerkendelse er for dem og der giver dem lysten til at forbedre sig og fortsætte. Er sikker på Nida også synes det var en god idé og hun smilte af tegningerne, som blev hængt op på væggen til slut. 








✿   Sund frugt og juice   



Vandmelon og juice er en sjældenhed i deres miljø. De drikker vand (fra hanen) til hverdag på Centeret, så i skulle se glæden i deres øjne, når de fik sådan en eftermiddags-snack som noget sund frugt og juice. 



Afslutnings dag - fest - Christmas party - goodbye party

Så kom den dag hvor vi skulle sige "farvel" til vores unger, som vi har været sammen med i 4 måneder. Derfor har vi valgt at holde en afslutningsfest - goodbye party - Christmas party, med julegaver, slik, kage, god mad, lege og hygge. Give dem en forståelse for, at nu smutter vi igen.
Vi fik pyntet op med bolloner sammen med ungerne, leget nogle sjove lege som f.eks. Memoriegame. Senere gik vi i køkkenet og fik lavet pasta med frikadeller og brun sovs. Sovsen var ikke et hit, men frikadellerne var. Det var tydeligt at se de kun spiser det de er vant til og lidt goder er ikke ungernes succes :) Bagefter vi havde spist fik vi taget juletræet ud på gulvet og lagt julegaver under træet, samt slikkepinde i julehjerterne. Børnene var henrykte og var helt oppe at køre over de hver fik en gave. Efter de fik set "frozen" på 4-dagen hehe, fik de et stykke vandmelon og kage til at gå hjem på :-) 



Børnene var gode til at puste balloner op sammen med os


Ikke et hit haha

Gaverne kom med over til "sove-pladsen". De fik hver en skoletaske med en malebog i, penalhus og tilbehør. Farver og tusser. Det er slet ikke alle børnene som har råd til dette og er sikker på det falder i god jord 


De fik også hver en nissehue :-) Den var de vilde med!

Der blev taget masser af billeder og uddelt kærlighedskram fra alle ungerne. Åhhh kommer til at savne de små nisser!


Små nisser <;-)

Leget memorie-game


Denne smukke pige Fiona, var så genert i begyndelsen af praktikken. Hun ignorerede os, var sur og snakkede aldrig til os. Hun har åbnet sig så meget op og er en af de unger, som kommer først løbende hen til os om morgen og råber "Goodmorning Até Signa, Até Miiii, Até Louisss". Giver os en kæmpe krammer som kan mærkes helt tæt på kroppen og smiler hele tiden. Tænk engang hvilken forskel det har gjort. At hun selv kommer hen til os og vil sidde hos os, lege eller bare gerne grine over noget morsomt sammen med os. Det er fantastisk og samtidig så hårdt at skulle sige farvel til sådan en solstråle ☼  

Kommer til at savne hver og én. Deres personligheder på hver deres måde. Deres smil med eller uden tænder, deres varme og glæde overfor os. At nu skal de til at sige farvel til os, som de lige har lært at kende, åbnet sig op overfor. Det ikke fair vi smutter igen og hver gang de møder nye studerende, smutter de igen fra dem. Gad vide om de forstår det? Om nogle har spurgt dem, hvordan de har det med det. Det selvfølgelig betryggende at vide, nogle andre kan være der for dem, men håber ikke de er så generte i begyndelsen, så der er mere tid til at hygge sig.

Ser frem til at fortælle min familie, venner og bekendte, hvilke fantastiske unger det er, men hvilke hårde måneder det har været. For det har været splittet. Nogle dage har været hårde dage hvor man ingen mening kunne se med det hele og andre kiggede man slet ikke på klokken. Det er på ingen måde det samme pædagogiske stykke arbejde man laver hernede på Filippinerne, i forhold til Danmark og dette forstår man først til sidst. Så kan man godt se meningen med det hele og det rigtig rart. Glæder mig til at fortælle folk om lige præcis denne oplevelse jeg har fået som pædagog i mødet med en fremmed kultur og vores rolle, som pædagoger i en filippinsk institution.

Det har været 4 utrolig lange måneder, hvad angår praktikken, men elsker de unger overalt. Vil aldrig glemme dem, men ved også godt jeg aldrig ser dem igen. Hvis jeg kommer tilbage er de nok ikke på Centeret mere. Det gør ondt på mig, når jeg tænker på hvilket miljø de kommer fra og det måske kun er under halvdelen som får en "ok" fremtid. Men de har smil på deres ansigter og ved at vores nærhed har betydet alt for dem og relationerne blev bygget op, selvom kommunikationen var i bund. Tak for 4 gode måneder i praktikken. 

De vil altid have en plads i mit hjerte  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar